sâmbătă, 17 martie 2018

se-nalta sicriul sfinteniei 9 octombrie 2014


un trip halucinant s-a petrecut ieri la bistrita.

totul a inceput cu anuntul conferintei intitulată : Modelul iconic al martiriului Sfinților Brâncoveni,  in sala de consiliu a primariei, tinuta de sorin dumitrescu. paralel, s-a anuntat ca Icoana sfintilor Martiri Brancoveni va fi expusa timp de o luna in biserica evanghelica.

lui sorin i se pregatise o plansa uriasa pt schemele lui. primarul s-a apropiat de el si a zis: am auzit ca vreti sa desenati! eu citisem in aceeasi zi pe fb un coment al lui perjovschi la un joc de cuvinte al lui ghiu, bogdane, te apuci de desenat? wtf, n-are cum primaru sa citeasca fbu lu ghiu.

sar peste conferinta lui sorinaccio, destul de spectacol si presarata cu rafinamente teologice provocatoare pt popii prezenti, dar si citeva glumite sudiste cam ieftine, care cam socau auditoriul incremenit-transilvan, in care el a livrat practic un model de interpretare teologic al icoanei produse.

ii tot pirlea pe popi cum ca crestinismul e in primul rind iconic si abia apoi sistematic. venise si mitropolitul andreicut, ca unui scolar, dumitrescu i-a schimbat locul, dv veniti aici, sa vedeti mai bine. el s-a pus intr-un scaun mai aproape, dumitrescu a reiterat, nu, aici, indicind ferm scaunul ales. mitropolitul s-a mutat iar.

trebuia sa fie mult mai multi popi aici, unde sint? , a dojenit sorin. si primarul de ce a iesit, probabil ca stie chestiile astea!

faza halucinanta, dar perfect indreptatita pt mintile unora, urmeaza.  dupa ce ne-a sugerat, oarecumva, ca ce a facut el seamana cu icoana sfintei treimi a lui rubliov in sensul unei mutatii iconologice (isus aduce pocalul de singe in fata lui dzeu, preciza el), si ca biserica ar trebui sa se simta, a invitat la pelerinaj spre icoana la galerie.

dar nu e-n biserica?, a intrebat prudent andreicut, care fusese informat ca..

nu, e-n galerie!

dar galeria nu e-n biserica?, a reintrebat cu voce de inocent andreicut?

nu, e aproape, a zis s., nu am mai pus-o-n biserica evanghelica, aia sint aniconici.

lumea a pornit spre galeria uap, unde fusese aranjata icoana si doar ea.

cind a ajuns cirdul de popi, dibaciul sorin a zis, il rog pe sfintia sa sa spuna citeva cuvinte. DACA VREA...doar DACA vrea...a lasat sorin bomba suspendata in aer. andreicut a stat citeva secunde, destul de lungi, apoi a zis ca el nu poate explica mai bine decit a facut-o autorul si ca...si in cele din urma s-a apropiat de tabloul-icoana si l-a sarutat.

imediat dupa el, 2 popi parca mai grabiti si cu rivna au sarutat, apoi s-a declansat pelerinajul de sarut, in care ii vedeam pe pictorul lupse sau pe gavril tarmure inchinindu-se.

trebuia sa fie plin de popor aici, a zis sorin.

toata lumea ar trebui sa sarute icoana, a zis cuiva pictorul lupse.

oliv a adaugat, miine vom vernisa o expozitie sorin dumitrescu, icoana va sta intr-o firida in spate, nu va face parte din expo, daca cineva va dori sa vorbim despre ea, cit e inca sorin dumitrescu aici, sa dea un telefon, sa ne caute, sint multe lucruri de vorbit, de exemplu relatia acestei lucrari cu opera de batrinete a lui horia damian, si un lucru vreau sa mai spun, sint atitea verticale in aceasta icoana, e atita verticalitate cum nu am vazut niciunde. iar noi avem nevoie de verticalitate mai mult decit oricind, acum.

dupa ce popii s-au carat, sorinaccio a mai tinut un excurs in fata icoanei-tablou, a zis ca ea are unde scurte, pe care nu toti le  prind, ca nici el nu a stiut initial ce face si cel mai neproductiv pt un iconar e sa inteleaga, ca abia dupa... ca initial in centru era brancoveanul, dar brusc, nu-i placea de el ca semana cu maharishi si a desenat-o peste el pe maica domnului cu pruncul, care  e in mijlocul acestui grup, in levitatie, parca - se-nalta sicriul sfinteniei, punctase el, inca din sala primariei.

urca la cer ca un ascensor, adaugase exaltat un fel de prof venit de la cluj, de la arte.

a mai zis ca e gresita vorba lui cleopa, minca-v-ar raiu, nu, ca de fapt, imparatia ne asteapta , si imparatia e mult mai tare. ca raiul e plicticos, ca ce interesant e sa stai asea, la o cafea cu o gagicutza, adica asta era deja imparatia. ca nu poate fi raiul, ca s-au intimplat prea multe si am vazut prea multe, ca se vor intimpla lucruri in imparatie.

ei vor sa spuna ca asta e doar alt tablou de sorin dumitrescu, si asta ii exonereaza, ne-a spus.

e al doilea oras dupa bucuresti in care ea, icoana, a vrut sa vina. ea singura isi face drum.

EA a vrut sa ramina aici, in galerie, nu ca m-am sfadit eu cu popa evanghelic, nu aia a fost, A STAT NECLINTITA.

P.S. cind am iesit cu baietii mei, am observat ca luna avea dublu halou lunar.

la noi, in misa, astea sint considerate semne dumnezeiesti de aprobare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

disperați și bere caldă

uram berea, în orice condiție ar fi fost o respingere la respingere - căci probabil asta e realitatea berii -  ceva amar  care respinge deși...