vineri, 4 ianuarie 2019
cucu. olimpiada. istoria
cind am ajuns inapoi la bistrita parasind sectia germana din sibiu (bunica-mea trecuse printr-o operatie grea, i se scosesea peste 50 de pietre de la fiere, si bunicul meu considerase ca pt refacere as fi o sursa de stress) si am intrat la romani intr-o clasa de elita (a 7-a b), asta insemnind copii de stabi, securisti si alti sus-pusi ai regimului, m-am uitat la crisparea din jur si la intunecimea uniformelor, in comparatie cu clasa mea colorata de nemti, si mi-am zis - ai ajuns la cacat!
si asa si era. se manifesta obsesia regimului pt mate si fizica, de parca toti urma sa devenim ingineri.
mai respiram un pic la romana si cam atit.
eram derutat sub acest model educational, care ma strivea. nu era o voce care sa zica, stai, ba, ca si voi, umanii...
probabil si de asta cind cucu, profu de istorie, a zis, cine merge la olimpiada, m-am bagat si eu.
un soi de instinct sau vag interes pt o disciplina umana, nu ca eram f bun la memorat sau istorie.
ma asteptam sa ma respinga, dar nu. ne-am bagat 4 si omu a zis sa tocim nush ce din manual, cu triburile dacice.
acuma cucu asta era o figura in felul lui, barbos si intransigent, nici musca nu se auzea la orele lui.
disciplina venea si din faptul ca el, in cazuri limita, mai plesnea cu indicatorul de lemn, desi in clasa noastra de copii de stabi nu-mi amintesc sa fi lovit.
era pasionat, se vedea, de ramura lui, uneori baga cite un fitil cu ungurii, ma rog, probabil la teoria lui roessler, adica, mai divaga uneori, desi in fata unor tipi de a 7-ea nu prea ai cu cine.
si mai avea o faza, era foarte fericit cind erau meciuri internationale si se transmiteau la tv si tinea sa sublinieza asta in fata clasei deseara avem meci, las totu deoparte, ma relaxez! - intr-adevar, meciurile astea ale stelei, ale lui dinamo ajunsesera in anii 80 singurul punct de placere si de realitate supraconcentrata.
se astepta si investea in ele totul, de parca am fi trebuit, in confruntarea cu occidentul, sa aratam ca, totusi, mai sintem si noi capabili de ceva.
toti asteptam cu nerabdare meciul, meciurile, si parca nici nu ne mai asculta nimeni in ziua aia, atit de mare era infrigurarea.
ba, uneori, cind era totusi un tip incoruptibil si maniac, precum gubes (de biologie), imediat, deindata ce incepea ora, voci viclene din clasa aruncau nada - dom profesor, ce pronostic dati pt deseara! si gubesch incepea vreo 20 de minute, si exista sansa sa fentam ora, ca asta era dement, asculta cu biletele la tabla, cite 2 per tabla, si erau 2 table, juma de clasa intr-o ora.
ne bagam noi, astia 4, la judeteana de istorie, vine, normal, un subiect cu triburile dacice din plm sudestu sau sudvestu transilvaniei, ce mai conteaza, nu facem mare brinza, dar omul nu ne face observatii, in fond avusese si el 4 oameni care ii reprezentau disciplina.
dar la scurt timp zice, bai, va fi un concurs cu de-astia mai mici parca, ceva cu biletele, nu am inteles exact, faceam practic un echipaj gen si nu mi-era clar, noi jurizam sau urma si noi sa participam direct in concurs, cert e ca ne da in grija unei invatatoare care ne va indruma si ne va zice ce sa facem. venea vacanta de toamna si ni se spune sa ne vedem noi, aceia, cu ea, in curtea scolii, in 21 decembrie, da sa nu uitam sa venim.
dar inainte de asta, ne intilnim scurt cu ea intr-o clasa si....
care era faza, invatatoarea asta aparuse in scoala recent, si era buna tare, draguta la fata, sexy sexxy, doar la picioare nu statea bine, le avea butucanoase, fara stil, dar se trecea cu vederea.
si ne punem noi in primu rind de banci sa ne zica ea ceva, si ea, cu un soi de jerseu semipufos pe ea, ne zice si se apleaca putin in fata noastra si i se vad sinii asa, in unghiul ala, si ne baga echipaju in ameteala, si ea se uita asa, la noi, vazindu-ne bulversati, parca stiind.
si stabilim data. 21, si ardeam de nerabdare sa ne intilnim acum cu apetisanta invatatoare, sa ne vrajeasca cu parfumul ei. plus ca era ceva inedit, dar nu stiam cum se va desfasura...te pomenesti ca acum, fara sa o stim, incepea drumul racolarii noastre viitoare in activitati pionieresti de marca si in UTC?
intre timp insa, se daduse un decret, ca nu se pot constitui grupuri de cite 5, ca nu e voie nimeni sa se mai intruneasca pt ca....
in 20 aparuse ceausescu la tv, intr-o filmare atipica, cu niste mumii pe linga el in timp ce citea de pe o foaie cu vocea lui hiriita, si zicea ca la timisoara s-au comis actiuni in strinsa legatura cu cercuri reactionare, imperialiste, iredentiste, soviniste si cu agenturile de spionaj din diferite tari straine.
totusi noi ne ducem pe 21, ma intilnesc cu tinis, un tip mereu bine informat care e surprins (mai ales dupa episodul meu de dizidenta din clasa, in urma caruia imi spalasera creieru) ca nu sint foarte la curent cu faptele.
nu stii, s-a tras la timisoara, au pus aia de la europa libera banda, se auzea cum trageau si tipau oameni!, imi zice el pe linga gardul de sirma impletita de linga terenu de fotbal.
eram surescitati linga plopi, si vine invatatoarea si zice, pai stiti ca nu mai e voie sa ne intilnim, s-a suspendat totul, si uite-asa s-a destramat si marele noastru vis istoric, nu am stiut ce urma sa fie, sa facem, sa jurizam, si tinara invatatoare s-a evaporat cu tot cu jerseul ei semipufos si ne-a trimis acasa.
si abia ieri i-am zis lu tata, abia acum, dupa 40 ani am realizat ca, stii, ba, ce facultate as fi facut eu in comunism? - Stefan gheorghiu! - ca am auzit ca aveau sectie de filosofie si una de sociologie si o biblioteca formidabila in care insa, nu te lasau sa intri decit in anu 3 sau cu aprobare speciala.
https://www.youtube.com/watch?v=yievnVfOLKg
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
fatalul film - about Sleep #2
cinema imprivibil, cinema imprescriptibil, anemic cinema, desktop cinema, clinamen . slow cinema, fluxus, whatever, vimarsha. cinema ca una ...
-
Linia fortificată Focșani-Nămoloasa-Galați asa cum bine se cunoaste in mediile esoterice, o serie ...
-
cu multi ani in urma, pe terasa de la muzeul literaturii romane, angela marinescu intreba soptit, pe fiecare de pe acolo, daca stie cumva ce...
-
grieg nu a fost o mare minte, dar a fost un mare inspirator. aproape fara sa o vrea. avind rolul unui pionier yoga persecutat inainte de 89...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu